Slangordboka

Søk
FOTO: Envato

Hvis alt i Norge hadde vært sponset

I bilsporten Formel 1 har både teamene og løpene ekstremt lange navn for å få plass til alle sponsorene. Hva hvis alt i Norge hadde vært sponset og navnet på samme måte?

Vi har allerede fotballstadioner som blant annet Color Line Stadion i Ålesund, der laget med nesten samme navn (Aalesund FK) spiller sine hjemmekamper. I det store utland har de tatt sponsoratene enda lengre. Et nærliggende eksempel er det kjente pariserhjulet London Eye. Her har vi sett mange ulike navn opp gjennom tidene, avhengig av hvilken gigant som har betalt for å sette navnet sitt på turistfellen.

London Eye har hatt mange navn. FOTO: Envato
London Eye har hatt mange navn. FOTO: Envato

Fra navnet Coca-Cola London Eye, og British Airways London Eye før det igjen, til dagens Lastminute.com London Eye. Dette pariserhjulet er et kroneksempel på hvordan sponsornavnet på mange måter ødelegger det opprinnelige navnet. I denne artikkelen skal vi utforske hvordan vårt eget land hadde sett ut dersom alt fra parker til motorveier hadde inngått bransjesamarbeid for å få inn noen ekstra sponsorkroner.

Formel 1 og lange titler

Innledningsvis nevnte vi Formel 1. Vi kommer ikke utenom å nevne at disse ekstremt lange navnene man finner der kommer av at det ofte er flere sponsorer som skal være med i navnet. Det lengste navnet vi fant på et Formel 1-løp er Formula 1 Qatar Airways Gran Premio Del Made in Italy E Dell’Emilia-Romagna 2023.  I dette navnet skal både Qatar Airways og Made in Italy være med i tittelen i det allerede lange navnet til løpet i regionen Emilia-Romagna.

Ikke bare Formel 1 løp har lange titler, men også lagene har mange sponsorer. Som for eksempel het Ferrari en stund Mission Winnow Ferrari, og Red Bull heter i år (ja, de endrer ofte hvert år) Oracle Red Bull Racing. Førstepremien i lengste navnet går til Aston Martin-laget, som heter offisielt Aston Martin Aramco Cognizant Formula One™ Team. Der har du fire merkenavn før ordet team dukker opp.

Drømmelandet. FOTO: Envato / Manipulert
Drømmelandet. FOTO: Envato / Manipulert

Et sponset Norge

Vi har faktisk hatt noen ting i Norge som har vært stolte bærere av merkenavn. Foruten idrettsarenaer eller fotballstadioner. Da tårn-attraksjonen Spaceshot ble lansert på Tusenfryd i 1998 hadde den navnet Japp Spaceshot. Denne sponsoravtalen holdt seg faktisk fram til 2010 i følge Wikipedia.

Det er et middels interessant tankeeksperiment å tenke hvordan andre ikoniske norske attraksjoner eller steder hadde vært med en sponsornavn foran.

Høres Orkla Fløybanen lovende ut? Hva med Microsoft Tyholttårnet eller Freia Kvikklunsj Holmenkollen?

Her er noen merkesamarbeid vi håper å se i framtiden etter hvert som pengebehovet melder seg for ulike aktører i kultursektoren:

  • Grandiosa Prekestolen
  • Norgesgruppen Peer Gynt Spelet
  • Norsk Tipping Frognerparken
  • Gilde Hunderfossen
  • Posten Norge Thundercoaster
  • Lendo Akershus Festning

 

Hva tenker du? Tar sponsornavnet bort noe av identiteten og historien til stedet eller attraksjonen, eller bidrar sponsoren til en levendegjøring av noe traust og tradisjonelt?

Tips oss gjerne på Instagram. Du kan også sende inn forslag til morsomme merkesamarbeid ved å bruke skjemaet for å sende inn nye ord!

Artikkelen er skrevet av Redaksjonen

Redaksjonen i Slangordboka.no består av litteratur- og språkinteresserte nørds. Vi trenger alltid flere artikler med interessante betraktninger og tolkninger av det norske språket. Ta kontakt med oss på post@slangordboka.no dersom du har en gjesteartikkel! Vi lenker mer enn gjerne til dine sider!

Flere artikler

Falk

Uttrykket «falk» er en sammentrekning av de engelske ordene «talk» og «fuck», og brukes ofte om erotiske samtaler gjort via telefon/chat.

Slangordboka.no

Silah

Ordet «silah» betyr «våpen» på aserbajdsjansk.

Slangordboka.no

Hottalaus

Hvis man er hottalaus er man vimsete eller forvirret

Slangordboka.no

Lit

Når noe er lit er det veldig kult eller fantastisk.

Slangordboka.no

Kæll

En mann eller en fyr. Slangord fra Østfold, kanskje aller mest Fredrikstad.

Slangordboka.no

Svai Rex

En danskfødt Bergens-rapper.

Slangordboka.no

Pølsefingre

Brukes ofte om å være klønete, ha «for store fingre» for oppgaven. For eksempel å taste på mobilen, men bomme mye på tastene: «æsj, pølsefingrene mine bommer på alt».

Slangordboka.no

Bausj

Evt. baosj. Betyr politi, og brukes i hovedsak i Oslo.

Slangordboka.no

Brelete

Å være brelete er å være en mammadalt eller veldig kosete.

Slangordboka.no

Ngl

Forkortelse for det engelske «not gonna lie». Ngl brukes som regel for å understreke at det man sier er sant. Eksempel (engelsk): «ngl, I really hated it.»

Kan oversettes til norsk med «for å være ærlig».

Slangordboka.no

Swish / Svisj

Ikke slang

Swish eller Svisj er et uttrykk som kommer fra basketball. Når du kaster basketballen gjennom basketkurven uten å berøre metallringen, da er det en swish / svisj.

Slangordboka.no

Laksetrapp

Laksetrapp er et bakrutedeksel. Laksetrapp er ofte sett i forbindelse med ulike rånermiljøer, og personalisering av kjøretøy. Gjelder ikke traktor, elbil og mopedbil.

Slangordboka.no

Poden

Betyr barn. Som i Thorbjørn Egners Voggevise for reven fra Klatremus og de andre dyrene fra Hakkebakkeskogen.

Slangordboka.no

Snus

Ikke slang

Snus er en type tobakk som er ganske populær i Norge og Sverige. Snus kommer i små runde dåser (bokser) og puttes inn i under overleppa.

Slangordboka.no

Alle monner drar

Selve ordet monn betyr økning eller hjelp. Så uttrykket kan tolkes som at all hjelp/innsats er nyttig.

Slangordboka.no

Har du et ord eller begrep?

Lokale uttrykk

Annonse:

Se etter bokstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Annonse:

Har du et ord eller begrep?

LEGG TIL ORD

Nytt ord
Skriv gjerne inn flere steder om aktuelt.

Rapportér

Takk for at du sier i fra!