Slangordboka

Søk

Uttrykk som ble igjen på 90-tallet

En kort artikkel og jalla artikkel med noen få uttrykk som enten ble igjen på nittitallet, eller burde ha blitt det.

Hællæ! Sjekk det, folkens! I dag skal vi dykke ned i den fargerike verden av norske uttrykk fra akkurat nå – nemlig 90-tallet. Denne artikkelen er skrevet av meg, selveste Jazzpresten. Han som sa «Hadde Jesus levd idag, hadde han også stått på skateboard» og er like kul som ungdommen. Velkommen til 90-tallet.

Det er som et språk i seg selv, med uttrykk som får selv de mest erfarne lingvister til å rynke på nesen. Så, la oss ta en titt på noen av de mest interessante slanguttrykkene i det norske språket.

Skive

Først ut er den klassiske «skive.» Nei, vi snakker ikke om brødet ditt til lunsj. I Norge betyr «skive» faktisk en plate eller en CD. Så, hvis noen ber deg om å låne en skive, trenger du ikke å lete etter brødkniven.

Videre har vi «pølsevev.» Dette er et uttrykk som brukes når noen prater nonsens eller snakker om ting som virker meningsløse. Det kan være et nyttig ord å ha i bakhodet når du havner i en diskusjon om absurde emner.

Hva med «kul som en krabbe»?

Dette uttrykket brukes for å beskrive noen som er veldig kul eller imponerende. Selv om det kanskje ikke er det første bildet som dukker opp når du tenker på kulhet, er det definitivt kreativt.

En annen perle er «flesk i dansen.» Dette beskriver en person som er veldig god til å danse. Så neste gang du ser noen som svinger seg på dansegulvet som om de var født til det, kan du si, «Han er virkelig flesk i dansen!»

Til slutt har vi «å dure på en smell.» Dette uttrykket betyr å ha en skikkelig fest eller en natt ute. Så hvis noen inviterer deg til å dure på en smell, er det kanskje på tide å trekke frem festantrekket. (Red.anmrk.: Tror ikke det er tilsiktet at man skal gå på/dure på en smell).

Så, kjære lesere, husk at norsk slang er en skattekiste av morsomme og kreative uttrykk. Når du støter på dem, kan det være lurt å ha en ordbok for hånden. Hvem vet, kanskje du også kan bli kul som en krabbe i din neste samtale. Lykke til med å utforske den fantastiske verden av norsk slang!

Artikkelen er skrevet av Redaksjonen

Redaksjonen i Slangordboka.no består av litteratur- og språkinteresserte nørds. Vi trenger alltid flere artikler med interessante betraktninger og tolkninger av det norske språket. Ta kontakt med oss på post@slangordboka.no dersom du har en gjesteartikkel! Vi lenker mer enn gjerne til dine sider!

Flere artikler

501

501, sies ofte som oppdelte siffer: Fem-null-en. Tallet referer til buksemodellen 501 fra Levis.

Slangordboka.no

Fett

At noe er fett betyr noe er kult eller imponerende.

Ordet fett, brukt som imperativ er ofte en respons på at noe er kult eller imponerende.

«Se på denne løken!»

«Wow, fett!»

Slangordboka.no

TLDR

TLDR eller tl;dr er en forkortelse for «too long, didn’t read». Brukes gjerne i bunnen eller toppen av en lengre tekst for å oppsummere teksten for de som ikke orker å lese hele.

Slangordboka.no

Ordsmed

Ikke slang

En ordsmed er en som er kreativ med ord, og gjerne finner opp nye ord ved å sette sammen flere ord. Ikke ulikt en smed som smelter sammen metaller for å lage nye verktøy.

Tore Sagen fra Papaya (tidligere NRK Radioresepsjonen) har omtalt rapperen og musikkartisten Nicki Minaj som en ordsmed.

Slangordboka.no

Ilamme

Uttrykk som brukes i Nord-Norge og betyr «i lag med», «sammen med». Kan forkortes enda mer, til bare «lamme» (kan æ sitt lamme dæ?»)

Slangordboka.no

Råtapeis

En latsabb, slappfisk

Slangordboka.no

Jay

Å være jay betyr å være veldig pratsom eller veldig tullete/dustete.

Kan også bety «joint»

Slangordboka.no

Ifykyk

En ganske lang forkortelse for «if you know you know», som brukes som en måte å fortelle at dette skjønner man kun dersom man har opplevd noe lignende selv. Kan oversettes med «den som vet, den vet».

Slangordboka.no

Fjas

Unødvendig prat eller tull.

Slangordboka.no

Aows

Ordet aows blir brukt om cannabis. Vi er ikke helt sikre på hvordan ordet skal uttales, og hvor ordet stammer fra.

Slangordboka.no

Doddegutt

En doddegutt er en soss eller pappagutt.

Vi har også en lengre artikkel om ordet soss, og ordets opphav. Les den her.

Slangordboka.no

Kidsa

Betyr barna, og kan referere til både barn og ungdom.

Slangordboka.no

Grevlinghår

Grevlinghår er en betegnelse for sølvhår som kommer med alderen.

Slangordboka.no

Kjuagutt

En skøyergutt fra Bergen.

Slangordboka.no

Kanalje

Slyngel, ugagnskråke

Slangordboka.no

Har du et ord eller begrep?

Lokale uttrykk

Annonse:

Se etter bokstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Annonse:

Har du et ord eller begrep?

LEGG TIL ORD

Nytt ord
Skriv gjerne inn flere steder om aktuelt.

Rapportér

Takk for at du sier i fra!