Slangordboka

Søk

Hva er en soss? Historien og opphavet til ordet

Hva er betydningen av ordet soss? Hva kvalifiserer til at noen er en soss? Denne artikkelen tar en lynrask titt på begrepet soss, og hva det betyr.

Historien bak det å omtale noen som en soss er ikke så enkel, men om du syns denne artikkelen blir for lang (tl;dr), har vi en rask oppsummering her. Artikkelen kan oppsummeres med at begrepet soss omtaler noen som forsøker å vise, eller viser rikdom gjennom å kle seg på en bestemt måte. Begrepet ble populært på 70-tallet, og muligens kommer av ordet sosietet.

Hva er en soss?

Vi har valgt å definere soss som en person som forsøker å vise, eller viser velstand gjennom å kle seg i dyre klær, bestemt hårfrisyre og vaner. Definisjonen av dyre klær og hårfrisyre er tidsbetinget. Det som i dag omtales som sosseklær, er ikke de samme klærne som på midten av 2000-tallet eller 1970-tallet. 

Det er mange måter å definere soss på, og en gjenganger vi har sett i bøker (bokkilder er oppgitt senere i artikkelen) og på Kvinneguiden.no er at sosser har en klar oppfatning av hva som er riktig, og er opptatt av å «gjøre alt rett«.

Hva er soss i dag? 

I skrivende stund er år 2023, og for guttas del har året (og året før) har vært preget av midtskill, beige bukser med press som ble byttet ut med shorts fra Amundsen Sports så fort været tillot det. Jentene tullet seg inn i Holzweiler-skjerf og trakk rundt på store designervesker. Ellers holder begge kjønn en knapp på jakker fra Moncler og Parajumpers. Skotøy fra Swims og Jean Paul, samt annet man finner på butikker som Tatler, Ferner Jacobsen og Follestad i de store byene. Det var nok av årsrapporten for 2023, og vi har dessverre ingen gode eksempelbilder å vise her. 

Se dette bildet av en stereotypisk soss fra midten av 2000-tallet her. Wikimedia-commons (Vi tør dessverre ikke legge inn bildet her, da vi ikke vet om Wikimedia faktisk har CC-rettighetene til bildet. 

Dette bildet av en soss tør vi bruke. FOTO: Envato / Photoshop Generative Ai
Dette bildet tør vi bruke. FOTO: Envato / Photoshop Generative Ai

Hvor kommer soss fra?

På side 143 i boken De Kampglade 70-årene av Sigurd B. Hennum omtales soss som et motebasert begrep, der motstykket er frik (altså fra engelsk: Freak). Boken kom ut i 1994, og er et spennende tilbakeblikk på norsk 70-talls kultur.

En annen beretning som omtaler samme tiår finner du i den oversatte boken Outsiderne av Susan E. Hinton (1976) så beskrives en soss som «Hvit dritt med Mustanger og indiske skjorter» (side 84, linje 11). Det er tydelig at ordet soss blir sett i sammenheng med klesmoter og trender.

Sosser, friker og bøger

En interessant betraktning på soss finner du i boken og artikkelsamlingen Virkeligheten som Underholdning av Tor Edvin Dahl (han som har oversatt mange av Roald Dahl bøkene til norsk). I denne boken er det en faksimile fra Norsk Ukeblad som har gjengitt en paneldebatt mellom barn i Oslo i 178. I denne paneldebatten finner vi denne beskrivelsen av soss, frik og bøg:

«Soss og frik er to små ytterpunkter, det er flest av oss nøytrale. Bøger kaller de oss men vi liker det ikke, vi syns det er nedsettende.

Bøger er sånne som går fornuftig kledd, og tør å arve klær av eldre søsken.»

Sosser og Bøger dukker også opp som begrep i boken Hva har skjedd i Brumunddal? : bygdesamfunnet i møte med de fremmede og seg selv av Frøydis Eidheim (1993). På side 50 står følgende:

«[..] får også bil av pappa. En soss er ikke stolt av å komme fra Brumunddal, hevder representanter for bøgene. De hevder også at sossen anser bøgene for mindre vellykket enn dem selv […]  For sossen regnes alt fra å gå i lærjakker til å jobbe på Langmoen som mindreverdig».

Videre står det mer utdypende hva som kjennetegner disse to gruppene. Bøgene snakker lokal dialekt, er interessert i biler og motor, og generelt ansett som røffere, kulere og mer folkelige enn sossene. Allikevel er de sterkt i mot narkotika, og tok avstand fra andre grupper som omtales i boken som «narkovrak» og «dopere».  

Sossene derimot var kjent for å feste i lukkede kretser, gjerne iført penskjorta. Ikke ulik slik sossen fremstår i dag.

Vi fant et bilde som tilhører Ringsaker blad med tittelen Bøgere eller soss. Vi har dessverre ikke tillatelse til å lime det inn her, men du kan se det i digitalarkivet til Nasjonalbiblioteket her. Ikke lett å se hvem som er bøgere og hvem som er soss!

Soss og sosietet

En annen setning fra Virkeligheten som Underholdning som peker på opphavet til begrepet er:

«soss behøver ikke være sosietet altså […] det hender sosser sliter og går med Aftenposten for å skaffe seg sosseklær».

Det denne setningen indikerer er at uttrykket soss er forbundet med sosieteten. Sosieteten, er en bestemt form, som referer til samfunnsgrupper som er assosiert med velstand og penger. I følge Wikipedia er Sosieteten personer som tilhører den høyere selskapsverden. Også Wikipedia-artikkelen om begrepet soss referer til at soss stammer fra sosieteten, men uten å oppgi noen kilde.

Artikkelen der vi fant den direkte referansen til at soss stammer fra sosietet er ganske interessant, og du kan lese utdraget av paneldebatten om kulturene sosser, bøger og frikere ved Majorstua skole på 70-tallet i arkivet til Nasjonalbiblioteket her – Virkeligheten som Underholdning, side 56 -58.

Soss på starten av 2000-tallet

Klesstilen som utgjør typiske sosseantrekk endrer seg i takt med motebildet, og vi trekker fram eksempel fra midten av 2000-tallet. Generelt sett var motebildet ganske bajas ved inngangen av 2000-tallet. Med kjendiser i full denimdrakt, magetopper, glitterbukser, piggsveis og alt annet som er på vei tilbake med Y2k-bølgen som skyller innover den vestlige verden som en glitrende olakledd tsunami.

Begynnelsen av 2000-tallet var en høydare for sossene, for da kom Paradise Hotel på TV og gjennom ulike karakterer fikk hele folket bekreftet sine fordommer mot pappagutter fra Bærum (selv om ikke alle var fra Bærum). Sossene var ikke bare i nabolaget, nå var de også på TV, i det mest kontroversielle TV-programmet siden Big Brother på 90-tallet.

Sossene gikk kledd i fargerike Lindeberg-gensere, Canada Goose-bomberjakker og kofliane/koffeliane-bånd på hodet og brukte ordene keeg og stek over en lav sko. (Sjekk uttrykket over en lav sko). Akk ja, alt var så mye bedre før. 

Klær og sted

Vi kan oppsummere det hele med en liste. For at noen skal kvalifiseres til å omtales som soss beror det på forskjellige målepunkter: 

  1. Sosseklær – Klærne bærer merkenavn og farger fra det som allment oppfattes som «dyre ungdomsklær», eller emulerer klesstilen til meglerhusene kanskje?
  2. Sosseoppførsel – Soss er ofte ensbetydende med snobb, og ungdom med en holdning ala «pappa betaler» faller inn i kategorien sosseoppførsel.
  3. Sossested – Et område som ansees som «at de tror de er bedre enn andre». Ofte er dette nabolag eller bydeler der husstandene har høyere snittinntekt enn regionen ellers.

 

Med alle disse parameterne på plass kan man estimere til hvilken grad noen er en soss. Det er allikevel ikke slik at man kan si at «han fyren der er 63% soss og 47% vanlig«. (Hvis du har regnet riktig, så er han 110% seg selv, som de sier på Paradise). Nei, soss er et slanguttrykk, som gjerne brukes for å distansere seg fra en bestemt klesstil, væremåte eller bosted.  Vi oppfordrer alle til å bare la andre være. Ikke bry deg så mye med hva andre kler seg i, eller hvordan de ønsker å ha håret.

Som Norges mest kjente Politimester (Den nest mest kjente er Ida Melbo Øystese) en gang sa:

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil.

 

Tips oss om uttrykk du ønsker at vi går i dybden på og lage en lengre artikkel om! Du kan nå oss via kontaktskjemaet på siden eller på Instagram @slangordboka.

Kilder brukt i artikkelen er oppgitt underveis med lenker. Artikkelen er skrevet basert på kildene, og er forfattet i god tro, og har ikke til hensikt å støte noen eller henge ut bestemte grupper på bakgrunn av legning, religion eller kulturell tilhørighet. Sosser har kultur de også! Målet med artikkelen er å være en historisk opplysende kilde. Lenkene leder til eksterne nettsider, og Slangordboka.no har ikke ansvaret for innhold på eksterne sider.

Artikkelen er skrevet av Redaksjonen

Redaksjonen i Slangordboka.no består av litteratur- og språkinteresserte nørds. Vi trenger alltid flere artikler med interessante betraktninger og tolkninger av det norske språket. Ta kontakt med oss på post@slangordboka.no dersom du har en gjesteartikkel! Vi lenker mer enn gjerne til dine sider!

Flere artikler

Bausj

Evt. baosj. Betyr politi, og brukes i hovedsak i Oslo.

Slangordboka.no

Å tæsje

Å tæsje eller tashe betyr å stjele eller å lure noen. Eksempel: «Jeg tæsja en brus fra butikken igår».

Tæsje kan også referere til at man låner noe eller spør om å få noe (humoristisk bruk). «Jeg er tom for Nugatti, kan jeg tæsje litt leverpostei eller?»

Slangordboka.no

Næs

Et slangord for hasj. Kjært barn har mange navn, si.

Slangordboka.no

Å chille/chill

Å chille (uttales tschille) kommer fra engelsk «to chill», og betyr å slappe av. Se også å laxe. Man kan også si at noe er chill, som betyr at det er ok, greit, fint, eller rolig.

Slangordboka.no

Laks

En Laks kan være slang for tusen kroner.

Slangordboka.no

Kontro

Noe som er kontroversielt. En kontroversiell mening eller et kontroversielt utsagn. Noe som er kontro er en ofte en upopulær mening, eller et utsagn som kan gjøre andre forbanna.

Slangordboka.no

Å kjøpe katta i sekken

Å kjøpe katta i sekken betyr å kjøpe noe usett, og bli lurt. Uttrykket opprinner sannsynligvis fra en historie fra 1300-tallet, om noen som sydde en katt inn i et hareskinn, la den i en sekk og solgte den som en hare.

Uttrykket finnes på flere språk, men enkelte har byttet ut katt med gris (f. eks. «to buy pig in a poke»).

Slangordboka.no

Stikk i strid

Betyr motsatt. Stikk kommer fra tysk, og betyr direkte, beint. Eks: «De gjorde det, stikk i strid med hva de lovet»

Slangordboka.no

Råtapeis

En latsabb, slappfisk

Slangordboka.no

Skækk

Å være skækk er å være skeiv, eller homofil.

OG

Det brukes om å være høy (å være rusa på narkotika).

Slangordboka.no

Keeg

Ordet keeg eller keegt brukt som et positivt ladet ord beskriver noe som er kult eller bra eller godkjent. Som negativt ord brukes det som et beskrivende av en person som oppfattes som soss enten gjennom væremåte eller klesstil.

Ordet keeg dukket opp i det norske språket på 2000-tallet, og etter egen erindring var det mange ungdom i Bærum som brukte ordet allerede i tiden 2003-2004.

Siden ordet keeg ofte assosieres med sosser, passer det bra å lese vår artikkel om ordet soss, og hva det egentlig betyr.

Slangordboka.no

G

Uttales «dji», og brukes positivt om en mann. «Han er en skikkelig G ass». Kommer fra engelsk, der de bruker «G» som forkortelse for «gangsta» eller «gangster», og benyttes om venner eller bekjente. «Wassup, my G!».

Slangordboka.no

Skomt

Skumringen eller mørket.

Slangordboka.no

NKVO

Forkortelse for «nå koser vi oss». Dette brukes ofte som en hashtag (#NKVO) i sosiale medier på bilder eller videoer av noe koselig. Men enda oftere blir det brukt ironiserende om noe som ikke er så koselig. Et godt eksempel på sistnevnte kan være et bilde av en hund som blir slept i bånd etter eieren sin, kun med beskrivelsen #NKVO.

Slangordboka.no

Kæze

«Å kæze noen» betyr å banke noen opp, eller knerte dem.

Slangordboka.no

Har du et ord eller begrep?

Lokale uttrykk

Annonse:

Se etter bokstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Annonse:

Har du et ord eller begrep?

LEGG TIL ORD

Nytt ord
Skriv gjerne inn flere steder om aktuelt.

Rapportér

Takk for at du sier i fra!