Søk
Bursdag - skal man si dag eller lag? Hva er forskjellen

BURSDAG – Hvorfor heter det lag eller dag?

Har du noen gang lurt på hvorfor vi feirer både "lag" og "dager"? Hvorfor er det 50-årslag, men 1-årsdag? La oss dykke ned i språkets spennende verden for å finne ut av det!

Vi starter med ordet lag.

Ordet «lag» stammer fra det norrøne ordet «lag», som betyr «gruppe» eller «forsamling». I gamle dager var det vanlig å samle venner og familie til store fester for å markere spesielle anledninger. Disse festene ble kalt «lag».

I dag bruker vi fortsatt ordet «lag» når vi snakker om store feiringer, spesielt jubileer. Et 50-årslag er altså en fest for å feire at noen har levd i 50 år. Det er sjelden man snakker om en barnebursdag som for eksempel 8-årslag, men vi skal begynne med det nå.

Dag

Ordet «dag» er mer rett frem. Det er selve dagen, eller døgnet om du vil (de har forresten ikke noe ord for døgn på engelsk). Når vi snakker om en «bursdag», feirer vi dagen da noen ble født.

Så hvorfor bruker vi begge ordene?

Det ser ut til at vi har beholdt begge ordene fordi de har litt forskjellige nyanser. «Lag» understreker det sosiale aspektet ved feiringen – det å samle folk. Som tidligere nevnt, så er det jo som oftest brukt når noen er godt voksen. Ordet «Dag» fokuserer mer på selve datoen og det faktum at det har gått et visst antall år siden en bestemt hendelse.

Det er også verdt å merke seg at vi vanligvis bruker «lag» for å snakke om jubileer som markerer et rundt antall år (f.eks. 50-årslag, 25-års bryllupslag), mens vi bruker «dag» for å snakke om årlige feiringer (f.eks. bursdag, bryllupsdag).

Da har du fått ny kunnskap i dag også. Du kan gjerne tipse oss om ord eller uttrykk du er nysgjerrig på, så skal vi gjøre litt research og komme opp med en artikkel for deg! (Kanskje).

Hvis dere planlegger å feire 6-årslag. har Blipappa.no en artikkel med mange tips til aktiviteter som gjør barnebursdagen til en suksess. Aktivitetene kan sikkert overføres til voksenfeiringer også, men da må man sikkert involvere alkohol.

Artikkelen er skrevet av Redaksjonen

Redaksjonen i Slangordboka.no består av litteratur- og språkinteresserte nørds. Vi trenger alltid flere artikler med interessante betraktninger og tolkninger av det norske språket. Ta kontakt med oss på post@slangordboka.no dersom du har en gjesteartikkel! Vi lenker mer enn gjerne til dine sider!

Flere artikler

Luddi betyr at noe er festlig, smart, unikt eller artig. Kan brukes om for å beskrive at en idé er god.

For eksempel «Den der va så luddi, altså!»

Slangordboka.no

Fra engelsk, og brukes om skarpe objekter man kan stabbe noen med, men som ikke egentlig er et våpen. For eksempel en knust flaske eller en blyant.

Eks. «Han shanka han i magen».

Slangordboka.no

PIPS / NSFW
***INNHOLDET ER SKJULT***
Trykk for å vise tekst

Slangordboka.no

Dansk uttrykk, betyr veldig sent eller veldig tidlig.

Meg: «Hvornår kom du hjem, Louise?»

Louise: «Klokken lort»

Slangordboka.no

annonse:
Lokal slang

Ordet «artut» blir brukt i trøndelag, og betyr «artig» eller «gøy».

Slangordboka.no

Mutuals referer til felles følgere på sosiale medier.

Slangordboka.no

Noe som er dårlig eller uheldig.

Slangordboka.no

En Laks kan være slang for tusen kroner.

Slangordboka.no

annonse:

En fucker er en jævel, en tulling eller en idiot.

Å fucke, fakke eller føkke er å kødde, irritere eller å ligge med noen.

Slangordboka.no

Bup

Ikke slang

Bup er barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Eller Bump, da er det kokain.

Slangordboka.no

Har du et ord eller begrep?

Lokale uttrykk

Annonse:

Se etter bokstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Annonse:

Har du et ord eller begrep?

LEGG TIL ORD

Når du har trykket send inn kommer du til siden der du kan delta i trekningen av 24 bokser med brus.

Rapportér