Søk
Bursdag - skal man si dag eller lag? Hva er forskjellen

BURSDAG – Hvorfor heter det lag eller dag?

Har du noen gang lurt på hvorfor vi feirer både "lag" og "dager"? Hvorfor er det 50-årslag, men 1-årsdag? La oss dykke ned i språkets spennende verden for å finne ut av det!

Vi starter med ordet lag.

Ordet «lag» stammer fra det norrøne ordet «lag», som betyr «gruppe» eller «forsamling». I gamle dager var det vanlig å samle venner og familie til store fester for å markere spesielle anledninger. Disse festene ble kalt «lag».

I dag bruker vi fortsatt ordet «lag» når vi snakker om store feiringer, spesielt jubileer. Et 50-årslag er altså en fest for å feire at noen har levd i 50 år. Det er sjelden man snakker om en barnebursdag som for eksempel 8-årslag, men vi skal begynne med det nå.

Dag

Ordet «dag» er mer rett frem. Det er selve dagen, eller døgnet om du vil (de har forresten ikke noe ord for døgn på engelsk). Når vi snakker om en «bursdag», feirer vi dagen da noen ble født.

Så hvorfor bruker vi begge ordene?

Det ser ut til at vi har beholdt begge ordene fordi de har litt forskjellige nyanser. «Lag» understreker det sosiale aspektet ved feiringen – det å samle folk. Som tidligere nevnt, så er det jo som oftest brukt når noen er godt voksen. Ordet «Dag» fokuserer mer på selve datoen og det faktum at det har gått et visst antall år siden en bestemt hendelse.

Det er også verdt å merke seg at vi vanligvis bruker «lag» for å snakke om jubileer som markerer et rundt antall år (f.eks. 50-årslag, 25-års bryllupslag), mens vi bruker «dag» for å snakke om årlige feiringer (f.eks. bursdag, bryllupsdag).

Da har du fått ny kunnskap i dag også. Du kan gjerne tipse oss om ord eller uttrykk du er nysgjerrig på, så skal vi gjøre litt research og komme opp med en artikkel for deg! (Kanskje).

Hvis dere planlegger å feire 6-årslag. har Blipappa.no en artikkel med mange tips til aktiviteter som gjør barnebursdagen til en suksess. Aktivitetene kan sikkert overføres til voksenfeiringer også, men da må man sikkert involvere alkohol.

Artikkelen er skrevet av Redaksjonen

Redaksjonen i Slangordboka.no består av litteratur- og språkinteresserte nørds med bakgrunn i bokbransjen og kommunikasjon.

Vi trenger alltid flere artikler med interessante betraktninger og tolkninger av det norske språket. Ta kontakt med oss på post@slangordboka.no dersom du har en gjesteartikkel! Vi lenker mer enn gjerne til dine sider!

Flere artikler

Ordet «safety» blir brukt til å advare de rundt om at du kommer til å gasse dem/fjerte snart.

Slangordboka.no

«Fåvæ» er en forkortelse av uttrykket «for å være ærlig», og brukes mye på nettstedet freak.no.

Slangordboka.no

«Edging» betyr å onanere uten å komme.

Slangordboka.no

Gammelt ord

En fallgrube er en skjult fare eller vanskelighet.

Skrives Fallgrube, og ikke fallgruve, slik mange tror.

Slangordboka.no

annonse:

Dumper betyr rumpe. Gjerne stor. Det kommer fra engelske dumper truck.

Slangordboka.no

Ordet «hustle» kan brukes om mye, men i hovedsak betyr det at noe er travelt eller «rusha».

Andre betydninger er for eksempel å selge narkotika, «å hustle drugs», å svindle/rane noen, «Jeg ble hustla på gata igår», å skubbe borti noen, «Han hustla meg ganske hardt, ass».

Å være en «hustler» er en som svindler andre, en person man ikke kan stole på.

Slangordboka.no

Noe som er dårlig eller uheldig.

Slangordboka.no

Ksalol/ Xanor/ Xanax. Dette er legemidler, som inneholder virkestoffet Alprazolam.

Dette er et angstdempende og beroligende stoff, og er svært avhengighetsskapende. Tas det sammen med andre beroligende legemidler kan det føre til pustestans og død.

Slangordboka.no

annonse:

Ordet keeg eller keegt brukt som et positivt ladet ord beskriver noe som er kult eller bra eller godkjent. Som negativt ord brukes det som et beskrivende av en person som oppfattes som soss enten gjennom væremåte eller klesstil.

Ordet keeg dukket opp i det norske språket på 2000-tallet, og etter egen erindring var det mange ungdom i Bærum som brukte ordet allerede i tiden 2003-2004.

Siden ordet keeg ofte assosieres med sosser, passer det bra å lese vår artikkel om ordet soss, og hva det egentlig betyr.

Slangordboka.no

Å være «korka» eller «kørka» betyr å være «tett i pappen», dum eller teit.

Ordet har vært brukt i Norge i mange år, i hvert fall siden 30-tallet.

Slangordboka.no

Se slangordboka

Annonse:

Se etter bokstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Lokale uttrykk

Annonse:

LEGG TIL ORD

Når du har trykket send inn kommer du til siden der du kan delta i trekningen av 24 bokser med brus.

Rapportér